Στον «αέρα» εκσυγχρονισμός F-16 και φρεγάτες Fremm! - Τι γράφει η Figaro

Στον «αέρα» εκσυγχρονισμός F-16 και φρεγάτες Fremm! - Τι γράφει η Figaro
Ενημερώθηκε: 24/04/18 - 10:55

«Στις καθυστερήσεις» θα παιχτεί το παιχνίδι για τον εκσυγχρονισμό 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Χθες το πρωί μόλις ανακοινώθηκε η απογευματινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, πάρα πολλοί -σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι- πίστεψαν ότι η οριστική απόφαση για τον εκσυγχρονισμό ήταν πολύ κοντά.

Η τετράωρη διάρκεια της συνεδρίασης ενέτεινε αυτές τις προσδοκίες.

Ωστόσο με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ και την ανακοίνωση του Μαξίμου επικράτησε αναταραχή. Οι πληροφορίες που έλεγαν πως η υπόθεση του εκσυγχρονισμού δεν «έκλεισε». Η επιβεβαίωση ήρθε λίγη ώρα μετά με την επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μέχρι τις 30 Απριλίου η ελληνική πλευρά πρέπει να απαντήσει στην αμερικανική, την οριστική της απόφαση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, το οποίο με βάση την πρόταση που υπάρχει είναι περίπου στο 1,5 δις δολάρια.

Το πρόγραμμα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή.

Μπέρδεμα με τις Fremm

Για τις φρεγάτες Fremm η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Από τη μία ο ίδιος ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης έχει ανακοινώσει ότι γίνονται συζητήσεις και από τη Γαλλία μεταδίδεται άλλο κλίμα. Το ίδιο που υπάρχει και στο ΥΠΕΘΑ, όπου άλλες πηγές εκτός αυτών του ΑΝΥΕΘΑ αναφέρουν ότι το θέμα Fremm είναι “θεωρητικό”. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro γράφει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα “παραχώρησης” πλοίων στο ελληνικό ΠΝ.

Με λίγα λόγια όλα είναι ακόμη…μύλος.

Πηγή: militaire.gr