Μήνυμα Τσίπρα στον Ερντογάν: Τα σύνορα δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται

 
Μήνυμα Τσίπρα στον Ερντογάν: Τα σύνορα δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται

Ενημερώθηκε: 25/11/16 - 23:10

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κομοτηνή. Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις τουρκικές προκλήσεις, τόνισε πως τα σύνορα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται και χαρακτήρισε απαράδεκτη την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο Αλέξης Τσίπρα, μιλώντας για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, υπογράμμισε ότι η βάση της ελληνοτουρκικής συνεννόησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τη σταθερή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη ενέργεια την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών. Είπε πως η Συνθήκη της Λωζάνης είναι βασικό στοιχείο ισορροπίας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα κάνουμε πίσω». «Καλό θα είναι να σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες αξιώσεις» συμπλήρωσε και τόνισε ότι «τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα».

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το , σημείωσε πως η Αθήνα στηρίζει τις δικοινοτικές συνομιλίες χωρίς να παρεμβαίνει, στηρίζοντας τις δύο κοινότητες. «Θα παρέμβουμε όμως δημιουργικά στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί». Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους στρατούς και εγγυητές.

Αναφερόμενος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πόλο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. «Στη βάση της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ενισχύουμε τη διεθνή μας εικόνα».

Για προσφυγικό ανέφερε πως πρέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να τηρηθεί πιστά. Τα σύνορά μας δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι δίαυλοι επαφής ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί . Ο λαός μας δίνει μια μάχη για τις ευρωπαϊκές αξίες που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ξεχάσει χώρα μας και ο λαός μας αναδεικνύει τον δρόμο των ανθρωπιστικών αξιών.

Βέβαιος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά και χωρίς νέα μέτρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και ανέφερε ότι η κυβέρνηση «δεν υπογράφει λευκά χαρτιά, όπως προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο».

Διαμήνυσε επιπλέον ότι «παράλογες απαιτήσεις δεν αποτελούν καν θέμα συζήτησης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση περνάει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως είπε, επόμενο βήμα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι τα στοιχεία της οικονομίας είναι «κάτι παραπάνω από θετικά» και οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον «αισιόδοξες», ενώ εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά ο τόπος, με την παράλληλη στήριξει όσων έχουν επωμιστεί τα βάρη της κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Τρομακτική απειλή Ερντογάν προς όλη την Ευρώπη: Βάλτε το καλά στο κεφάλι σας - Θα ανοίξω τα σύνορα για να περάσουν 3 εκατομμύρια πρόσφυγες!