Υποχωρεί η Ιταλία, ανεβαίνει το ευρώ

Υποχωρεί η Ιταλία, ανεβαίνει το ευρώ
Ενημερώθηκε: 26/11/18 - 13:33

Ανοδικά κινείται σήμερα, Δευτέρα, το ευρώ έχοντας ώθηση από τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ιταλίας - Κομισόν.

Το ευρώ, συγκεκριμένα, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, καταγράφει άνοδο κατά 0,25% στο 1,1368 δολάριο, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας.

Η βελτίωση του κλίματος στην αγορά συναλλάγματος αποδίδεται στις θετικές ειδήσεις που έρχονται από τη Ρώμη, η οποία εμφανίζεται «ανοιχτή» στο ενδεχόμενο μείωσης του ελλείμματος.

Μάλιστα, πηγές από την ιταλική κυβέρνηση ανέφεραν ότι οι ο στόχος του ελλείμματος για το 2019 θα μπορούσε να περιοριστεί έως το 2% του ΑΕΠ έναντι 2,4% που προβλέπεται στο υπάρχον σχέδιο του προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του, ο Ματέο Σαλβίνι δεν απέκλεισε την Κυριακή το ενδεχόμενο μείωσης του ελλείμματος, μία κίνηση η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει την έναρξη της διαδικασίας του «υπερβολικού ελλείμματος».

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται και η παρουσία του Μάριο Ντράγκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις αγορές να αναμένουν τη στάση της ΕΚΤ στον απόηχο των αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών της Ευρωζώνης.

Άνοδο παρουσιάζει και η στερλίνα, η οποία ενισχύεται κατά 0,30% στο 1,2850 δολάριο, χάρη στην έγκριση του σχεδίου Brexit από τους ηγέτες της Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου, με τις πιθανότητες ωστόσο, να μην είναι με το μέρος της Τερέζα Μέι.