Πτώχευση Evergrande: Πόσο εκτεθειμένη σε κίνδυνο είναι η Ευρώπη;

 
Πτώχευση Evergrande

Ενημερώθηκε: 20/08/23 - 17:11

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Ο κινεζικός κολοσσός Evergrande, που για πολλές δεκαετίες αποτελούσε έναν από τους πλέον επιτυχημένους κατασκευαστές ακινήτων στην Κίνα, ανακοίνωσε επίσημα την πτώχευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ζήτηση για κατοικίες ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι κατασκευαστές πωλούσαν συχνά διαμερίσματα ακόμη και πριν τελειώσει η κατασκευή τους. Σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας Gavekal Dragonomics, η Evergrande είχε προπουλήσει 720.000 ανολοκλήρωτα διαμερίσματα στα τέλη του περασμένου έτους.   

Κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση, η ιστορία της κατάρρευσης της Evergrande ξεκίνησε το 2021, όταν η κεντρική κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα για τον περιορισμό του υπερβολικού δανεισμού, με στόχο να επιβραδύνει την άνοδο των τιμών στον τομέα των ακινήτων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση της σημαντικής πηγής χρηματοδότησης για τους κατασκευαστές ακινήτων, εκ των οποίων η Evergrande αποτελούσε μέρος. Να σημειωθεί ότι ο τομέας ακινήτων αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας της Κίνας.

Η Evergrande, ήταν ο πιο υπερχρεωμένος κατασκευαστής ακινήτων στον κόσμο, με υποχρεώσεις ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εποχές των μεγάλων κρατικών προγραμμάτων διάσωσης που είχαν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τις προβληματικές βιομηχανίες που είχαν εκτεθεί αρκετά πιστωτικά, έχουν τελειώσει.

Το γεγονός ότι πολλές κατοικίες είναι προπληρωμένες σημαίνει ότι αν σταματήσει η κατασκευή τους, οι αγοραστές πιθανότατα δεν θα πληρώνουν πλέον τα  στεγαστικά τους δάνεια, άρα ο κίνδυνος μεταφέρεται και στα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών σε μια περίοδο μάλιστα όπου απειλείται η ανάκαμψη  της κινεζικής οικονομίας  λόγω της εξασθένησης της παγκόσμιας ζήτησης για αγαθά,  κάτι που έχει οδηγήσει στην μείωση των εισαγωγών τον Ιούλιο κατά 12,4% και των εξαγωγών κατά 14,5% της χώρας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Επιπλέον, η κατάρρευσή της έχει προκαλέσει προβλήματα πληρωμών  και σε άλλες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα αυξηθεί κατά 4,7%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 5%.

Πόσο εκτεθειμένη στον κίνδυνο είναι η Ευρώπη; 

To 2021 όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια κατάρρευσης, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande θα ήταν «περιορισμένη». 

Oρισμένες πιθανές επιπτώσεις στην ΕΕ από την χρεοκοπία της Evergrande είναι:

-Αστάθεια χρηματοπιστωτικών αγορών: Οι επενδυτές μπορεί να αποφύγουν την ανάληψη κινδύνου, επηρεάζοντας τις αγορές ομολόγων και τις αγορές συναλλαγματικών ισοτιμιών.

-Έκθεση Ευρωπαϊκών Εταιρειών: Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή οι επενδυτές που έχουν έκθεση στο χρέος της Evergrande ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ζημίες.

-Διαταραχές εφοδιαστικής αλυσίδας: Τα οικονομικά προβλήματα της Evergrande θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους προμηθευτές και τους επιχειρηματικούς εταίρους της τόσο εντός  Κίνας όσο και στο εξωτερικό. Εάν  ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού της Evergrande, θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι λειτουργίες και οι οικονομικές τους επιδόσεις.

  • Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ