Για πολιτικό «Αρμαγεδδώνα» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μετά τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.

 
Για πολιτικό «Αρμαγεδδώνα» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μετά τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.

Ενημερώθηκε: 24/06/16 - 11:02

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, αλλά και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε θα συναντηθούν στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) στην έδρα της Κομισιόν όπου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη θέση της Ε.Ε. επί του αποτελέσματος. «Από σήμερα η Ε.Ε. μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η Ε.Ε. και η Μ. Βρετανία.

Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Μ. Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την Ε.Ε. στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Μ. Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Τρίτον, η Μ. Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την Ε.Ε.

«Καλό κουράγιο», σχολίαζαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τα λόγια του προέδρου Γιούνκερ, μερικές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα.