Η πανδημία ξεφεύγει - Έρχονται νέα μέτρα - Πού πάμε για lockdown

 
Η πανδημία ξεφεύγει - Έρχονται νέα μέτρα - Πού πάμε για lockdown

Ενημερώθηκε: 21/10/20 - 09:25

Η πανδημία ξεφεύγει, όλο και περισσότερες περιοχές στην Αττική και νομοί στην υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονται στα όρια του συναγερμού.

Μετά το ρεκόρ κρουσμάτων την Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός. Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του λοιμωξιολόγου καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέα. Η σύσκεψη έληξε λίγο πριν τις 20:00 και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές συνεκλήθη την Τρίτη και όχι σήμερα, επειδή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κύπρο.

Οι αριθμοί πλέον τρομάζουν, η ανησυχία για επιδείνωση της κατάστασης καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα εντείνεται, και σενάρια μέτρων εξετάζονται.

Καθολική χρήση της μάσκας; Κλείσιμο καταστημάτων εστίασης νωρίτερα; Απαγόρευση και αυστηρότεροι έλεγχοι σε πάρτι και μαζώξεις στις πλατείες; Τοπικά lockdown;

Ενα από τα πιο πιθανά σενάρια είναι αυτό της απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα, σε μια προσπάθεια περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων και της διοργάνωσης ανεξέλεγκτων πάρτι.

Ολα τα μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι και δεν αποκλείεται μέχρι την επόμενη ενημέρωση, την Παρασκευή, να υπάρξουν εξελίξεις, σε περίπτωση που σήμερα και αύριο καταγράψουμε νέο ρεκόρ κρουσμάτων.

Οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα αναμένεται να ληφθούν σήμερα, μετά τη σύσκεψη της Επιτροπής Επιδημιολόγων, οι οποίοι θα εκτιμήσουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί η καθολική χρήση μάσκας για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπως και πρόσθετα μέτρα για τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και τους ελέγχους σε πλατείες, πεζόδρομους κα. Δεν εξετάζεται προς το παρόν το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης πριν τις 12 το βράδυ.

Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει. Σε κατάσταση "σταθερή αλλά κρίσιμη" η Αττική, εκτός ελέγχου τουλάχιστον 4 περιοχές

Η Αττική καταγράφοντας χθες 250 νέα κρούσματα παραμένει στο επίκεντρο της επιδημίας, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν την κατάστασή της "σταθερή αλλά κρίσιμη" και να αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να τη "διατηρήσουν" σε αυτήν την κατάσταση χωρίς να πρέπει να τεθεί σε τοπικό lockdown.

Την ίδια στιγμή, νέες περιφερειακές ενότητες, όπως τα Ιωάννινα και η Καστοριά, καταγράφουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων και ετοιμάζονται να μπουν σε καθεστώς καραντίνας ακολουθώντας τον δρόμο που χαράχθηκε για την Κοζάνη, και άλλες όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την επόμενο, αυξημένο επίπεδο συναγερμού. πληθυσμό.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα και την Καστοριά ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι "επειδή. είναι υψηλοί οι επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές και υπάρχουν πολλά και διάσπαρτα clusters (εστίες επιδημικής έξαρσης), η αύξηση γίνεται επιθετική, συνεπώς επικίνδυνη".

Ανησυχητική η κατάσταση σε Κορινθία, Βοιωτία και Εύβοια.

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερη, καθώς ενώ στις αρχές Αυγούστου η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα ήταν κάκιστη, με τα κρούσματα να φτάνουν μέχρι και τα 50 ημερησίως (παραδείγματος χάριν στις 4 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 47 κρούσματα), ξαφνικά τον Σεπτέμβριο κατάφερε να βελτιώσει όλους τους κρίσιμους δείκτες.

Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς μετά την επιβολή ωραρίου στην εστίαση, η συμπρωτεύουσα έφτασε μάλιστα να μετρά στις αρχές Οκτωβρίου μόλις 2 κρούσματα.

Στην προσπάθεια που έκανε η Θεσσαλονίκη για να νικήσει τον κοροναϊό μάλιστα είχε αναφερθεί μέχρι και ο Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας στις 30 Σεπτεμβρίου έξω από το γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα πως «στην Θεσσαλονίκη πήραν το μάθημά τους και πάει καλά. Η Αθήνα δεν πάει καλά».

Σχεδόν ένα μήνα μετά τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά. Η Θεσσαλονίκη μέσα σε 5 ημέρες έχει συνολικά 368 κρούσματα, δηλαδή μέσο όρο 73 κρούσματα την ημέρα.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι 18-39 ετών.