Η παρατεταμένη πολεμική σύγκρουση των τελευταίων ετών έχει κλονίσει τα θεμέλια της ισραηλινής οικονομίας, με το συνολικό κόστος να ξεπερνά το δυσθεώρητο ποσό των 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ για το 2025.
Η ακτινογραφία των οικονομικών μεγεθών αποκαλύπτει μια χώρα που, παρά τη στρατιωτική της ισχύ, αιμορραγεί οικονομικά, έχοντας χάσει το 8,6% του ΑΕΠ της μέσα σε μόλις δύο χρόνια.
Η γεωγραφία των απωλειών
Το κύριο βάρος των δαπανών αφορά την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας (2023-2025) και τις στρατιωτικές εμπλοκές στον Λίβανο. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα ίσως έπονται:
Εκτός κάδρου το Ιράν: Στα παραπάνω στοιχεία δεν προσμετράται το κόστος της τρέχουσας σύγκρουσης με την Τεχεράνη, η οποία διανύει ήδη την τέταρτη εβδομάδα της.
Αναθεωρημένος προϋπολογισμός: Για το 2026, η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσθετες πιστώσεις 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποκλειστικά για πολεμικές ανάγκες.
Δημοσιονομικός εκτροχιασμός: Οι αρχικές προσδοκίες για ανάπτυξη 5,2% έχουν δώσει τη θέση τους σε προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος και επιδείνωση του δημόσιου χρέους.
Το διπλωματικό και εμπορικό «κόστος»
Πέρα από τις άμεσες στρατιωτικές δαπάνες, το Ισραήλ έρχεται αντιμέτωπο με ένα άτυπο εμπορικό πλήγμα λόγω των διεθνών αντιδράσεων για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Η έκθεση καταγράφει μια σαφή σύνδεση μεταξύ πολιτικής στάσης και εμπορικών ροών:
Πτώση εξαγωγών στην Ευρώπη: Οι εξαγωγές προς οκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε. που άσκησαν έντονη κριτική στο Ισραήλ μειώθηκαν κατά 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τη διετία 2024-2025.
Απομόνωση: Ενώ το εμπόριο με άλλες περιοχές ενισχύθηκε, η απώλεια παραδοσιακών ευρωπαϊκών αγορών αντανακλά τη διάβρωση των διεθνών σχέσεων της χώρας.
Μακροπρόθεσμες προοπτικές
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Αμίρ Γιαρόν, υπογραμμίζει ότι η συνεχιζόμενη αστάθεια υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ακόμη και η σύντομη αναμέτρηση 12 ημερών με το Ιράν τον περασμένο Ιούνιο «κόστισε» το 0,3% του ΑΕΠ, αποδεικνύοντας ότι κάθε μέρα πολέμου λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Με το μέτωπο με την Τεχεράνη να παραμένει ανοιχτό, το οικονομικό αποτύπωμα της κρίσης αναμένεται να διευρυνθεί, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών για τα επόμενα χρόνια.